Project Description

An outstanding special school for secondary aged pupils in London had an out of service lift.

LECS UK’s consulting engineers were brought in to survey a very large lift and recommend the optimum solution, whether to refurbish or replace, and outline the associated costs involved.

LECS UK’s experts advised replacing the lift, that was ‘an unsuitable design from the outset’. Providing the detailed associated costs, outline of works needed, along with a full specification, the school was then able to start raising the funds required for the project and bring full accessibility back to the school.

Managing the entire process for the school, the team at LECS UK developed the tender, reviewed all responses and ultimately appointed the subcontractor to deliver the project.

LECS UK’s Michael Ford, consulting engineer and project manager, said:

“As independent lift consultants we look at all tender responses with objectivity. We need to ensure that our client, in this case the school, gets the best outcome for the best cost. Being totally independent gives our clients the confidence that they are in good hands, and that our expertise and advice can be relied on to achieve their best interests.”

Working in the highly sensitive environment of this special educational need school, the delivery of the project was planned meticulously. To reduce impact on the users of the building, the removal of the old lift took place during a half-term holiday and robust safety hoarding surrounded the entire project area for the duration of the job.

The new direct acting hydraulic lift was also installed during a school holiday break. Along with new cylinders and lift cart, an excellent solution was developed by converting the side wall to incorporate the new controller and hydraulic unit from the pit floor. The new passenger and goods lift is very large – a 46-person 3500kg, twin cylinder direct acting – and  is now back in service providing much needed accessibility to all.

Michael Ford, LECS UK said: “This was a complex project, that was completed with limited disruption to staff and pupils. The contractors involved did a superb job and the staff and on-site facilities are very grateful. The final result provides much-needed access to the upper floors of the building,  with a large robust lift that is safe, fully compliant and will service the needs of the school for many years to come.”